Dlaczego chelat?
Co to jest biodostępność i dlaczego jest ważna?
Wybierając suplement z magnezem powinniśmy przede wszystkim zwrócić uwagę na jego biodostępność, czyli stopień w jakim zostanie przyswojony przez organizm. Preparaty magnezowe mogą znacznie różnić się od siebie w tym zakresie.
Wchłanianie magnezu zależy w dużym stopniu od jego chemicznej formy oraz trwałości związku, w którym występuje magnez. Najlepszą biodostępnością charakteryzują się połączenia organiczne, których wchłanialność jest dużo wyższa niż w połączeniach nieorganicznych. Dobrze wchłaniane są również chelaty. Dla przykładu, wchłanianie magnezu w postaci związku nieorganicznego to tylko 10–16%.[1]
Czym są chelaty?
Czym są chelaty?
Chelat magnezu jest związkiem organicznym, powstałym w wyniku reakcji chemicznej – połączenia metalu z aminokwasem, np. glicyną. Aby mógł być składnikiem suplementu diety musi spełnić bardzo ściśle określone warunki dotyczące parametrów, takich jak m.in. właściwa masa molowa i stabilność cząsteczki.[2]
Nieorganiczne, prawie nierozpuszczalne w wodzie formy magnezu, takie jak np. tlenek magnezu (MgO), muszą najpierw zostać rozpuszczone w żołądku przez kwas solny, który przekształci nierozpuszczalne formy magnezu w jony Mg2+, które są następnie uwalniane do jelita w celu wchłonięcia. Ten proces wymaga czasu i prawidłowego funkcjonowania przewodu pokarmowego. W przypadku stosowania bisglicynianów nie jest wymagane przekształcenie minerału, więc transport błonowy jest szybszy. Biglicyniany (chelaty) są bezpośrednio wchłaniane i transportowane przez kanał dipeptydowy, który jest normalnie używany do wchłaniania peptydów białkowych. Przyswajanie chelatów odbywa się w jelicie cienkim, poprzez transport aktywny w nienaruszonej formie (dipeptydu) a organizm łatwiej wchłania małe peptydy białkowe niż zjonizowane pierwiastki. Niskie dawki diglicynianów magnezu są skuteczniej wchłaniane niż wyższe dawki innych źródeł magnezu.
Dlaczego warto wybrać chelat?
Dzięki wysokiej rozpuszczalności w fizjologicznym pH oraz specjalnej chelatowanej strukturze, diglicynian magnezu zapewnia wysoką biodostępność magnezu i tym samym efektywną suplementację.[3]
Cząsteczki chelatów aminokwasowych takie jak np. diglicynian magnezu są:
- wysoce biodostępne nawet przy niższych dawkach;[3]
- dobrze tolerowane – niskie ryzyko wystąpienia biegunki;[3,4]
- hipoalergiczne;[3,5]
- nie zaburzają wchłaniania innych metali.[3]
1. Iskra M, Krasińska B, Tykarski A. Magnez – rola fizjologiczna, znaczenie kliniczne niedoboru w nadciśnieniu tętniczym i jego powikłaniach oraz możliwości uzupełniania w organizmie człowieka. Nadciśnienie tętnicze. 2013;17(6):447-45
2. Ashmead S. The Chemistry of ferrous bis-glycinate chelate. Arch. Latinoam. Nutr.., 2001; 51:7-12
3. Siebrecht S., Magnesium Bisglycinate as safe form for mineral supplementation in human nutrition, OM & Ernährung 2013 | Nr. 144
4. DiSilvestro R. A. et al, Magnesium Glycinate Supplementation in Bariatric Surgery Patients and Physically Fit Young Adults, The FASEB Journal / Volume 27, Issue S1 / p. lb291-lb291
5. Etykieta suplementu diety Chela-Mag B6